Хиляди хора излязоха на улиците в различни турски и европейски градове, за да протестират срещу опита за преврат в Турция, съобщава в. „Хюриет дейли нюз“.

В страната имаше всенародни тържества по случай победата над опита за преврат, навсякъде по улиците излязоха хиляди поддръжници на властта, съобщи и специалният пратеник на bTV в Истанбул Петър Нанев.

Снимка: EPA

Той разказа, че снощи на площад „Таксим“ за пръв път е чул по време на политическа демонстрация да се пее: „Аллах Акбар“ (Аллах е велик). Множеството скандирало и името на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Съобщава се, че в нощта на опита за преврат, след призива на държавния глава към хората да излязат по улиците, той е бил повтарян от минаретата на някои на джамиите.

Вижте повече във видеото:

Сред участниците на „Таксим“ едва намерихме някой, който да говори английски, разказа Нанев. Един младеж обаче – Анас Яуман, представил се за председател на студентски съвет в един от университетите на града разказа, че хората са се събрали, за да покажат, че „правителството, избрано от хората, не може да бъде спряно“. „Днес турците празнуват своето обединение (...) Ислямът, това е мир, ние имаме нашата религия и призоваваме за мир“, заяви Анас.

Вижте повече във видеото:

Хиляди хора се събраха и на централния площад „Къзълай“ в столицата Анкара, като скандираха лозунги срещу метежа.

Премиерът Бинали Йълдъръм заяви пред събралото се множество, че събитията в града още не са приключили и призова поддръжниците на правителството да останат на улицата, предаде Ройтерс.

Протестиращите се зарекоха, че ще останат, докато официалните представители не им кажат да си вървят по домовете.

Снимка: EPA

В Измир демонстранти се събраха на централния площад „Конак“.

Анадолската агенция съобщава, че протестиращи срещу опита за преврат в Турция са излезли на улицата и в редица градове в Европа.

Във Франция, само дни след терористичната атака в Ница, над 500 души се събраха на Площада на републиката в Париж.

В Брюксел хора скандираха пред турското посолство лозунги срещу неуспешния пуч.

Хиляди хора се събраха и в Берлин, където пяха турския национален химн и скандираха лозунги срещу ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван за провалилия се опит за държавен преврат.

В Лондон също се събраха стотици протестиращи, като освен турски имигранти, в демонстрацията се включиха също хора от Сирия, Египет и Пакистан, които дойдоха да покажат подкрепата си към турския народ, посочва агенцията.

В. „Хюриет дейли нюз“ отбелязва, че група протестиращи, които носели плакати и скандирали лозунги, са се събрали и пред резиденцията на Фетхуллах Гюлен в щата Пенсилвания.

Снимка: EPA

Президентът Реджеп Тайип Ердоган твърди, че опитът за преврат в петък е вдъхновен от привърженици на проислямското движение „Хизмет“, което е свързано с Гюлен. Гюлен отрича.

Вижте повече във видеото:

Официално броят на загиналите при опита за преврат е 265 души, от които 161 са цивилни и полицаи, а 104 – поддръжници на преврата, заяви турски официален представител, цитиран от Ройтерс.

В отговор на събитията властите наредиха близо 3000 военни, вкл. висши офицери, и 2745 съдии и прокурори да бъдат задържани, съобщи турската частна телевизия НТВ, цитирана от Ройтерс. Задържани са генералите Адем Худути и Ердал Йозтюрк, които ръководят втора и трета турска армия. Съобщава се, че е арестуван е и 1 от 17-те членове на Конституционния съд.

Външният министър Мевлют Чавушоглу заяви, че няколко турски военнослужещи, работещи в авиобазата на НАТО „Инджирлик“, са били свързани с подготовката на държавния преврат.

Той отбеляза, че операцията в авиобазата срещу пучистите е завършена.

Турските власти обвиниха за основни действащи лица в преврата бившият главнокомандващ военновъздушните (ВВС) сили на Турция ген. Акън Йозтюрк и неговият зет – полковник лейтенант Хакан Каракуш.

На този фон президентът Реджеп Тайип Ердоган обясни опита за преврат като знак от Бога. „Този метеж ни е дар от Аллах, защото ще бъде повод да прочистим армията си“, заяви той:

Появиха се много епизодични и непотвърдени информации, че част от войниците, участвали в опита за преврат, които са се предали, са били линчувани на улицата, бити, а четирима – дори убити, от разгневеното множество, разказа Нанев.

Критиците на Ердоган твърдят, че сега той може да промени конституция и да концентрира цялата власт в президентската институция.

Други смятат, че превратът е фарс. Бивш военен разказа пред специалния ни пратеник, че има две много съмнителни грешки на метежниците – оставиха Ердоган да се обърне към нацията и подобни преврати се правят най-рано в полунощ, когато хората спят, а не през медиите.