Хиляди протестират днес в Берлин срещу плановете на Европейския съюз да сключи споразумения за свободна търговия със САЩ и Канада, предадоха световните агенции.

Според оценки на полицията близо 100 000 души са се събрали на централната гара в германската столица. За осигуряване на реда се грижат 1000 полицаи.

Началото на протеста бе дадено с речи и музикални изпълнения, след което демонстрантите поеха през града към Колоната на победата. Някои участници все още чакат на гарата да започнат 5-километровия преход, докато първите вече са достигнали колоната, посочва ДПА.

Според организаторите в протеста участват 250 000 души, което силно надминава очакванията.

"Това е най-големият протест, който тази страна е виждала от много, много години", каза Кристоф Бауц, директор на гражданско движение "Кампакт".

ЕС и САЩ преговарят от 2013 г. за трансатлантическа зона за свободна търговия, но процесът напредва по-бавно от очакваното. Германското правителство начело с Ангела Меркел решително подкрепя споразумението, наречено Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП - TTIP), твърдейки, че то ще стимулира търговията и световната икономика.

Според Меркел то би помогнало на ЕС окончателно да се възстанови от последиците на дълговата криза. Единадесетият кръг от преговорите ще се проведе по-късно този месец в Маями, Флорида. ЕС и Канада преговарят по друго споразумение (CETA).

В германското общество обаче има силна съпротива, тъй като мнозина се опасяват от занижаване на стандартите за качество на единния пазар и изместване на европейските стоки от по-евтините, но по-нискокочествени американски продукти.