Хиляди малтийци излязоха днес по улиците на столицата Валета, за да изразят желанието си за единство в страната след убийството на журналистката и блогърка Дафне Каруана Галиция, предаде Франс прес. Журналистката загина в понеделник, когато колата й беше взривена.

Организаторите на протестния поход във Валета поръчаха на всички участници да носят само знамето на страната.

Снимка: Reuters

В демонстрацията участва президентката Мари-Луиз Колейро Преко, както и народни избраници. На последните обаче бе забранено да правят изказвания.

"Журналистите няма да бъдат принудени да мълчат!" и "Ние не се страхуваме", пишеше на някои от плакатите, носени от демонстрантите.

"Ръцете на властите са изцапани с кръв и не можем да продължаваме живеем в такава страна. Гневни сме заради случилото се с Дафне, но това можеше да се случи на всеки един от нас", заяви пред Франс прес Франческа Акуилина, участваща в протестното шествие.

Снимка: Reuters

Според Масимо Абела, друг участник в протеста, някой трябва да поеме отговорност за убийството на Дафне и да има подадени оставки.

Дафне Каруана Галиция, която бе на 53 години, бе наричана "малтийският Уикилийкс" заради разкритията, които правеше. Тя извади наяве някои от тъмните страни на малтийската политика.

Снимка: Reuters

Правителството на Малта уверява, че ще бъде направено всичко необходимо, за да бъдат намерени поръчителите и извършителите на убийството. Вчера то предложи награда от един милион евро за информация в тази насока.

В памет на Дафне Галиция пред съдебната палата на Валета има импровизиран олтар, пред който от понеделник хората носят цветя, свещи, послания.

Снимка: Reuters

Убийството на журналистката задълбочи разделението в политическите среди на Малта и опозицията и управляващите си прехвърлят "топката" на отговорността за нейната смърт.

Според участници в днешния протестен поход и колеги на Дафне политическите разделения в страната трябва да бъдат преодолени, защото те са препятствие пред необходимото укрепване на малтийските институции.