Хиляди малтийци излязоха на протест заради убийството на журналистката Дафне Галиция
В демонстрацията участваха и народни избраници, на които бе забранено да правят изявления
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    0
Протести в Малта
Снимка: Reuters

Хиляди малтийци излязоха днес по улиците на столицата Валета, за да изразят желанието си за единство в страната след убийството на журналистката и блогърка Дафне Каруана Галиция, предаде Франс прес. Журналистката загина в понеделник, когато колата й беше взривена.

Организаторите на протестния поход във Валета поръчаха на всички участници да носят само знамето на страната.

Протести в Малта
Снимка: Reuters

В демонстрацията участва президентката Мари-Луиз Колейро Преко, както и народни избраници. На последните обаче бе забранено да правят изказвания.

"Журналистите няма да бъдат принудени да мълчат!" и "Ние не се страхуваме", пишеше на някои от плакатите, носени от демонстрантите.

"Ръцете на властите са изцапани с кръв и не можем да продължаваме живеем в такава страна. Гневни сме заради случилото се с Дафне, но това можеше да се случи на всеки един от нас", заяви пред Франс прес Франческа Акуилина, участваща в протестното шествие.

Протести в Малта
Снимка: Reuters

Според Масимо Абела, друг участник в протеста, някой трябва да поеме отговорност за убийството на Дафне и да има подадени оставки.

Дафне Каруана Галиция, която бе на 53 години, бе наричана "малтийският Уикилийкс" заради разкритията, които правеше. Тя извади наяве някои от тъмните страни на малтийската политика.

Дафне Каруана Галиция
Снимка: Reuters

Правителството на Малта уверява, че ще бъде направено всичко необходимо, за да бъдат намерени поръчителите и извършителите на убийството. Вчера то предложи награда от един милион евро за информация в тази насока.

В памет на Дафне Галиция пред съдебната палата на Валета има импровизиран олтар, пред който от понеделник хората носят цветя, свещи, послания.

Протести в Малта
Снимка: Reuters

Убийството на журналистката задълбочи разделението в политическите среди на Малта и опозицията и управляващите си прехвърлят "топката" на отговорността за нейната смърт.

Според участници в днешния протестен поход и колеги на Дафне политическите разделения в страната трябва да бъдат преодолени, защото те са препятствие пред необходимото укрепване на малтийските институции.

  • 1
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре