Хиляди граждани протестираха в Будапеща в подкрепа на Централноевропейския университет (ЦЕУ), финансиран от американския милиардер с унгарски произход Джордж Сорос. Причината е, че правителството е предложило законопроект, който ще принуди университета да напусне Унгария.

Сред протестиращите бяха унгарски и чуждестранни студенти, преподаватели и учени. Според тях законът е посегателство срещу свободата на образованието.

Снимка: Reuters

Законопроектът, внесен в парламента, определя редица нови изисквания за дейността на чуждестранните университети. Едно от тях е чуждите университети да имат кампуси и в Будапеща, и в страната на произход. ЦЕУ, който има дейност само в Будапеща, е единственото международно висше учебно заведение, което няма клонове другаде. 

Снимка: Reuters

Премиерът Виктор Орбан, който е силно критичен към либералните граждански организации, финансирани от Сорос, заяви в петък, че ЦЕУ е нарушил изискванията за издаване на дипломи. Орбан смята милиардера за идеологически противник, чийто идеал за отворено общество е в разрез с усилията му да превърне Унгария в „нелиберална държава”.

От университета отхвърлиха тези обвинения.

Парламентът ще обсъжда законопроекта тази седмица.