Хиляди европейци участваха днес в шествия в подкрепа на ЕС в няколко европейски града, за да отбележат 60-годишнината от подписването на Римските договори, информират световните агенции.

В италианската столица има два проевропейски марша - единият е организиран от Европейското федералистко движение, а другият - от Ностра Еуропа (Нашата Европа).

Според полицията в двете шествия са се включили 8000 души.

Снимка: EPA

Полицията в италианската столица отбеляза, че е заловила ножове, газови маски, шлемове, домашно направени щитове и метални пръчки, скрити по маршрута на марш срещу ЕС, който е планиран за по-късно днес. Общо 1500 души са били спрени, за да се идентифицират.

Няма арестувани досега, уточни пред ДПА говорител на полицията, допълвайки, че 5000 полицаи са разположени в града да следят за реда.

Общо се очаква 25 000 души да демонстрират днес според полицията.

Сред участниците в проевропейското шествие в Рим има и 50-тина британски граждани, информира Асошиейтед прес. Те изразиха разочарование от решението Великобритания да напусне ЕС, което според тях е грешка.

Във Варшава хиляди участваха в проевропейски марш под надслов "Марш за Европа. Обичам те, Европа," информираха ТАСС и Асошиейтед прес. Демонстрацията е същевременно израз на неодобрение за националистическото и евроскептично полско правителство. Участниците започнаха шествието, пеейки химна на Европа "Одата на радостта", последвана от полския химн, преди да се отправят към историческия център на града.

Няколко хиляди души в Берлин подкрепиха европейското единство, като организаторите на мероприятието символично разрушиха стена от кашони на мястото, където градът някога бе разделен, съобщи АП.

Снимка: EPA

Участниците в берлинското шествие носеха плакати с надписи "Европа обединена в солидарността" и "Честит рожден ден, ЕС". Те пуснаха балони с цветовете на европейското знаме при Бранденбургската врата. Според организаторите в шествието са се включили 6000 души.

В Лондон хиляди протестират срещу излизането на Великобритания от Евросъюза, като за сряда е насрочено официалното начало на процеса по напускането на блока, предаде Ройтерс.