Кандидатът за президент на САЩ на Демократическата партия Хилари Клинтън води пред съперника си от републиканците Доналд Тръмп с 5 процентни пункта. Това е по-малко в сравнение с отчетения през този месец пик в подкрепата за нея от 12 процентни пункта, сочи огласено днес проучване на Ройтерс и Ипсос.

Проведеното в периода 22-25 август изследване показва, че преди президентските избори на 8 ноември 41% от избирателите подкрепят Клинтън, а 36% - Тръмп. Около 23 на сто не са заявили предпочитания към нито един от двамата.

Клинтън води пред Тръмп в проучванията, откакто националните конгреси на Демократическата и Републиканската партия излъчиха своите номинации за президент през юли. Равнището на подкрепа за Клинтън варираше между 41 и 45% през този период, а преднината й пред Тръмп достигна най-високата си стойност от 12 процентни пункта във вторник.

В отделно проучване на Ройтерс и Ипсос, което включваше и кандидати от малки, алтернативни партии, Клинтън отново води, но с по-малко. Около 39% от избирателите подкрепят нея, а 36 на сто - Тръмп, посочва БТА.