Хилари Клинтън официално прие номинацията на Демократическата партия за кандидат-президент на Съединените щати.

Облечена в бял костюм, бившата първа дама и държавен секретар беше представена от дъщеря си Челси. "Ще бъда президент на демократите, републиканците и независимите, на всички, които гласуват за мен, и на онези, които не го направят", каза Клинтън в словото си при приемането на номинацията.

По думите й се е срещнала с много хора, които са я мотивирали да се бори за промяна. Тя не пропусна да разкритикува и опонента си Доналд Тръмп като го обвини, че иска да раздели американците и ги кара да изпитват страх от бъдещето и едни от други.

В началото на словото си тя се обърна към привържениците на своя съперник във вътрешнопартийните избори, сенатора от Върмонт Бърни Сандърс. "Искам да благодаря на Бърни Сандърс. А на вас, които го подкрепяхте, тук и в цялата страна, искам да знаете, че съм ви чула", заяви пред около 5000 делегати на конгреса във Филаделфия.

Снимка: Reuters

Демократите не направиха достатъчно, за да покажат на работещите семейства, че разбират през какво преминават те, отбеляза Клинтън и добави, че е съгласна със семействата, споделили с нея мнението си, че икономиката не работи.

Американците искат да работят и работят упорито, но точно сега страшно много хора смятат, че трудът им все по-малко се цени, каза тя.

Кандидатката на демократите за Белия дом каза, че Съединените щати имат нужда от лидер, който ще работи с всички съюзници, за да поддържа сигурността на Америка. Тя обеща, че заедно със съюзниците от НАТО ще се изправи срещу всяка руска заплаха. Клинтън обеща също, че ще разгроми групировката Ислямска държава с въздушни удари и подкрепа от местните сили на сушата и ще разреши по-широки операции на разузнаването, за да бъдат предотвратявани терористични нападения.

На президентските избори ще бъде направен избор за националната сигурност, продължи Клинтън и изрази съмнение, че съперникът й има качествата да бъде главнокомандващ, защото губи самообладание от най-леката провокация.

Доналд Тръмп иска да раздели американците от останалия свят, да ги раздели помежду им. Той разчита, че днешните опасности ще ни направят слепи за безграничните бъдещи възможности. Той иска да се боим от бъдещето и да се страхуваме един от друг, каза Клинтън, цитирана от ДПА.