Кандидатът за президент на САЩ от демократите Хилари Клинтън обвини в събота Китай, че краде търговски тайни и "огромни обеми правителствена информация", както и че опитва да извършва "хакерски прониквания във всичко, което не се движи в Америка", предаде Ройтерс.

Клинтън говори вчера по време на проява от кампанията ѝ в щата Ню Хемпшър. Реториката на Клинтън по адрес на Китай изглеждаше далеч по-силна от обикновено използваната от демократичното правителство на президента Обама, отбелязва Ройтерс.

Тя заяви, че иска възходът на Китай да е мирен."Но ние трябва и изобщо да не губим бдителност, китайската армия се разраства доста бързо, те създават военни обекти, които отново заплашват страни, с които имаме договори, като Флипините, защото строят на спорна земя", каза Клинтън, държавен секретар на САЩ в периода 2009-2013 г.

"Те опитват и да извършват хакерски прониквания във всичко, което не се движи в Америка. Крадат търговски тайни от подизпълнители в отбранителния сектор, крадат огромни обеми правителствена информация", посочи тя.

Клинтън е фаворитът за номинацията на Демократическата партия за президентските избори през ноември 2016 г.

Ройтерс отбелязва, че представител на Белия дом е отказал да коментира вчерашните ѝ изказвания в Ню Хемпшър.

Що се отнася до преговорите по иранската ядрена програма във Виена, тя заяви, че дори и да се постигне споразумение с Иран, "агресивността му няма да свърши" и ще продължи да е основна държава спонсор на тероризма.

Клинтън отбеляза също, че поради споразумението на членуващите в НАТО за защита на другите членове, ако Украйна е била член на алианса при анексирането на Крим, "това щеше да ни накара да реагираме".

Що се отнася до руския президент Владимир Путин, тя добави: "Имала съм си работа с него. Познавам го. Не е лесен човек. Но не смятам, че има друга алтернатива освен постоянен диалог".