Кандидатът на демократите за президент на САЩ Хилари Клинтън обвини вчера републиканския си съперник, че е заплаха за американската демокрация, защото поставя под съмнение валидността на предстоящите президентски избори, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

"Доналд Тръмп отказа да каже дали ще признае резултатите от тези избори. Не се заблуждавайте! Като постъпва така, той застрашава нашата демокрация", заяви Клинтън вчера на митинг в Кливланд, Охайо - ключов щат за изборите на 8 ноември. 

"Ние в нашата страна обаче знаем разликата между лидерство и диктатура, нали? А мирното предаване на властта е едно от нещата, по които се различаваме", продължи тя. "Заедно ние трябва да подкрепим американската демокрация", призова Клинтън. "Единственият начин да имаме онова позитивно, оптимистично бъдеще, което обединява, е вие да ни помогнете да го постигнем", добави тя, потвърждавайки желанието си да бъде президент на всички американци. 

На митинг във Флечър, Северна Каролина, няколко часа преди това, Доналд Тръмп атакува за първи път Мишел Обама. Първата дама, която досега бе пощадена от неговите язвителни нападки, напоследък се включи активно в предизборната кампания и се изказа твърде критично за Тръмп.

"Виждам, че тя много харесва Хилари Клинтън. Само че не беше ли именно тя, която първа каза навремето, че ако някой не е способен да се погрижи за собствената си къща, няма да може да се грижи за Белия дом, нито за страната?", попита Тръмп. 

По време на кампанията за президентските избори през 2008 г., когато на първичните избори при демократите Барак Обама се състезаваше с Хилари Клинтън, Мишел Обама агитирайки в полза на съпруга си, бе заявила: "Един от важните аспекти на тези избори е да се намери пример за семейството. Мисля, че ако човек не може да се справи в собствената си къща, със сигурност не може управлява и Белия дом".

Думите й бяха изтълкувани като намек за изневерите на Бил Клинтън, макар че и Мишел, и Барак Обама категорично отрекоха, заявявайки, че тя е искала да даде за пример собственото им старание да съчетават семейните и служебните задължения. Всички авторитетни фигури на демократите са мобилизирани за финалната права на предизборната кампания.

Вчера бившият президент Бил Клинтън започна двудневна обиколка с автобус във Флорида. Барак Обама вече посети този ключов щат завчера, а утре ще бъде в Невада. Вдругиден вицепрезидентът Джо Байдън ще бъде в Охайо. Мишел Обама завчера беше изпратена в Аризона. 

Във Флечър, Северна Каролина, обикновено самоувереният Тръмп вчера беше необичайно откровен за възможността да загуби. Той се зарече да работи усърдно докрай за спечелването на изборите, за да не съжалява после, че не е положил достатъчно усилия, и призова привържениците си да гласуват. 

Думите му бяха: "Победа, загуба или равен (а аз съм почти сигурен, че ако хората излязат да гласуват, ние ще спечелим) - все едно, аз ще съм доволен от себе си. Трябва да работим, трябва да изведем всички да гласуват".
Тръмп заяви, че е попълнил графика си със събрания чак до деня на вота . "Няма да си простя, ако един ден погледна назад и си кажа: още един митинг и щях да успея в Северна Каролина".