Хилари Клинтън, кандидатът, загубил надпреварата за Белия дом, заяви, че спечелилият изборите Доналд Тръмп трябва да има шанса да ръководи страната.

Тя каза, че се надява милиардерът да бъде успешен президент за всички американци.

Клинтън добави, че му е предложила да работят заедно.

„Това не е резултатът, който искахме и за който работихме. И аз съжалявам, че не спечелихме тези избори – заради ценностите, които споделяме и заради визията ни за нашата страна. Доналд Тръмп ще бъде нашият президент и длъжни сме да го приемем и да му дадем шанс да управлява. Нашата конституционна демокрация повелява мирен преход от една власт към друга. И ние не само уважаваме това, ние го ценим високо“, каза тя.

Клинтън и подчерта, че нейната кампания „никога не е била за един човек или за едни избори. Тя бе за страната, която обичаме“.

Съединените щати са „по-дълбоко разделени, отколкото си мислехме“, отбеляза тя и призова привържениците си да приемат резултатите от изборите.

Демократката изрази съжаление, че не е написала история, ставайки първата жена президент в историята на САЩ.

„Зная обаче, че страната ще има някой ден жена президент“, подчерта в същото време Клинтън.

Тя отбеляза, че речта ѝ е насочена специално към „всички малки момичета, които гледат“, и изрази увереност, че „най-високият стъклен таван“ ще бъде „счупен някой ден“.