Австрия избра. Консервативната народна партия печели най-много гласове на проведените избори. Очевидно Австрия завива надясно и ще си има най-младия премиер в Европа – Себастиан Курц, 31-годишният политик, бивш външен министър на страната, който е в основата на тези предсрочни избори.

Снимка: Reuters

Защо успя Себастиан Курц?

Въпросът коментира пред Кристина Баксанова Хелмут Тома – един от най-познатите австрийци в Европа. Човекът, който превърна малкия канал RTL в европейска медийна империя.

Когато излиза на свеж въздух на терасата, пред погледа на Хелмут Тома са всички важни институции в Австрия. По права линия е канцлерството, в което скоро може би ще влезе Себастиан Курц.

– Той е само на 31 години, млад политик, ще успее ли да спечели тежест сред опитните политици в Европа?

– Опитни политици има достатъчно. Това е нормалният случай, но свеж ветрец винаги е добре да има. Той показа преди година – две, когато затвориха Балканския път, че може да бъде много добър, въпреки че няма много голям опит. Мисля, че това е за добро, защото опитът понякога пречи на радостта от взимането на решения и на новите идеи. Този свеж вятър може да е голямо предимство.

Медиите нарекоха Курц – канцлерът на промяната.

– Как убеди австрийците?
– Той наистина има омагьосваща харизма. Личността на Курц е основна причина за избора на неговото ново движение в Народната партия. Неговият стил, негово появяване – той има това, което малко хора имат – истинска харизма. С голяма харизма могат да се спечелят изборите, но след това трябва и нещо да се случи.

Хелмут Тома сравнява сегашния успех на крайнодесните с подобни явления в Европа. Припомня, че популярността им не е ново явление за Австрия, защото вече два пъти са били в коалиция и със социалдемократите и с консерваторите.

– Играта все още не приключила, но всичко показва, че ще дойде правителство на консерваторите и крайнодесните... Да видим какво ще се случи.

Ако Себастиан Курц успее в преговорите, новото правителство ще е ясно до Коледа.