Хърватия обяви, че не може да приеме повече бежанци, съобщи Ройтерс.

Вътрешният министър Ранко Остоич заяви, че страната му ще гарантира на мигрантите достъп до приемните центрове в столицата Загреб, но тези, които не са в категорията "търсещи убежище", ще бъдат смятани за нелегални имигранти.

По думите му в страната са дошли над 6500 души за последните 24 часа.

"Капацитетът ни е изцяло запълнен, искаме от Върховния комисариат за бежанците при ООН всички страни по маршрута – т.е. Гърция, Македония и Сърбия, да спазват всички договори, всички меморандуми, всички конвенции. Те имат същите задължение като Хърватия да осигуряват международна защита на хората в приемните лагери", каза Остоич.

Тълпи от имигранти, пресичащи границата от Сърбия, са пробили полицейската охрана на хърватската граница край град Товарник, съобщи Би Би Си.

От сряда сутринта Хърватия се опитва да се справи с наплива на хиляди имигранти, след като Унгария затвори границата си със Сърбия и по този начин блокира досегашния маршрут на бежанците към Западна Европа.

Сцени на хаос са се разиграли в град Товарник, докато полицията се е опитвала да задържи стотици имигранти, ядосани заради дългото чакане в горещото време на транспорт от границата.

Групи от хора са пробили полицейските редици, като дори жени и деца са били събаряни на земята в мелето.