Антонио Гутериш обеща да служи на най-уязвимите като генерален секретар на ООН
Той обеща да се заеме с огромните предизвикателства пред света, обхванат от различни конфликти
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    0
Антонио Гутериш
Снимка: EPA

Бившият португалски премиер Антониу Гутериш благодари на Съвета за сигурност на ООН за номинирането си за генерален секретар на организацията и обеща да се заеме с огромните предизвикателства пред света, обхванат от различни конфликти, предадоха световните агенции.

"Имам само две думи, за да опиша какво чувствам в момента: благодарност и смирение", каза Гутериш в кратко изявление в португалската столица Лисабон, което повтори на различни езици, предаде Ройтерс.

Той похвали работата на досегашния генерален секретар на ООН, Бан Ки-мун от Южна Корея, чийто втори мандат изтича в края на тази година.

"Чувствам смирение, когато мисля за огромните предизвикателства, които ни очакват, ужасяващата сложност на съвременния свят. Но смирение е необходимо и за да се служи на най-уязвимите, жертви на конфликти, на тероризъм, на нарушения на човешките права, бедност и несправедливостите по този свят", заяви 67-годишният Гутериш.

Съветът за сигурност единодушно номинира Антонио Гутериш за генерален секретар на ООНОбщото събрание на ООН ще се събере следващата седмица, за да одобри избора му

"Бях развълнуван, когато видях, че Съветът за сигурност е способен да вземе решение с единство и консенсус, и да направи това много бързо", подчерта Гутериш, цитиран от ДПА. Той благодари на Съвета за сигурност и на страните членки, че го номинираха с открита и прозрачен процедура.

Гутериш добави, че се надява консенсусът да се окаже символичен и да доведе до "бързи решения, каквито изисква обхванатия от конфликти свят, в който живеем".

Той не отговори на въпросите на медиите.

"Убеден съм, че със своя опит и личен подход (Гутериш) ще се справи с отговорността и ще придаде на (ООН) облик и глас", заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от ТАСС. Той добави, че номинираният от Съвета за сигурност за нов генерален секретар на ООН може да разчита на подкрепата на Германия.

  • 1
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре