Гуам – затънтен остров в Тихия океан, но с голямо стратегическо значение
Името на острова, който е американско владение, влезе във всички световни медии заради заплахата на КНДР да го нападне с ракети
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Гуам
Снимка: iStock

Остров Гуам, който Северна Корея заплаши в сряда да удари с ракети, е малка затънтена американска територия в средата на Тихия океан. Той обаче е от първостепенно значение за Съединените щати от военна гледна точка, отбелязва Франс прес.

Първо испански, после американски

Гуам, с територия от 550 кв. км, е открит през 1521 г. от португалския мореплавател Фернанду Магелан, а след това – окупиран от Испания през 1526 г.

Островът става американска колония в съответствие с Парижкия договор от 1898 г., който слага край на войната между САЩ и Испания. Япония нахлува през декември 1941 г. на Гуам, който е освободен през юли 1944 г.

Доналд Тръмп: Ким Чен-ун истински ще съжалява, ако удари ГуамПрезидентът на САЩ се надява лидерът на КНДР да разбере сериозността на предупреждението му

Ограничени права

Островът има статут на организирана неприсъединена от Съединените щати територия, по подобие на Пуерто Рико.

Неговите 162 хил. жители, 40% от които са представители на коренното население чаморо, са граждани на САЩ, но с ограничени права.

Те не могат да участват в американски избори и единственият представител на Гуам в Конгреса няма право да гласува по законопроекти.

Редовно се надигат гласове, за да призоват за референдум за самоопределяне – искане, което е отхвърляно от американското федерално правосъдие.

Републиканецът Еди Калво е губернатор на Гуам от 2011 г.

На острова, който е включен в списъка на ООН на териториите без самоуправление, 45 хил. човека получават хранителна помощ и се възползват от американската държавна здравна система.

Стратегическа военна база

Намиращ се в западната част на Тихия океан, на около 2600 километра източно от Филипините, главният от Марианските острови е стратегически аванпост за американските въоръжени сили. Те са разположили на Гуам около 6000 войници във военновъздушна и военноморска база.

От острова са излитали бомбардировачите Б-52, атакували Ханой по време на Виетнамската война (1955-1975 г.)

Гуам
Снимка: iStock

Ценен от туристите

Американската армия има важен принос за местната икономика, която зависи също от и туризма.

Райските плажове, хотелските комплекси и безмитните магазини привлякоха миналата година над 1,5 млн. посетители, повечето от които японци и южнокорейци. Една трета от работните места в Гуам са в туристическия сектор.

Гуам
Снимка: iStock

Брутният вътрешен продукт на глава от населението е възлизал през 2015 г. на 35 439 долара – т. е. малко по-нисък от този на Франция (36 527 долара).

Анкета
Смятате ли, че ще се стигне до военен конфликт между САЩ и КНДР?
Резултати

Използвани са материали на БТА
  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре