Остров Гуам, който Северна Корея заплаши в сряда да удари с ракети, е малка затънтена американска територия в средата на Тихия океан. Той обаче е от първостепенно значение за Съединените щати от военна гледна точка, отбелязва Франс прес.

Първо испански, после американски

Гуам, с територия от 550 кв. км, е открит през 1521 г. от португалския мореплавател Фернанду Магелан, а след това – окупиран от Испания през 1526 г.

Островът става американска колония в съответствие с Парижкия договор от 1898 г., който слага край на войната между САЩ и Испания. Япония нахлува през декември 1941 г. на Гуам, който е освободен през юли 1944 г.

Ограничени права

Островът има статут на организирана неприсъединена от Съединените щати територия, по подобие на Пуерто Рико.

Неговите 162 хил. жители, 40% от които са представители на коренното население чаморо, са граждани на САЩ, но с ограничени права.

Те не могат да участват в американски избори и единственият представител на Гуам в Конгреса няма право да гласува по законопроекти.

Редовно се надигат гласове, за да призоват за референдум за самоопределяне – искане, което е отхвърляно от американското федерално правосъдие.

Републиканецът Еди Калво е губернатор на Гуам от 2011 г.

На острова, който е включен в списъка на ООН на териториите без самоуправление, 45 хил. човека получават хранителна помощ и се възползват от американската държавна здравна система.

Стратегическа военна база

Намиращ се в западната част на Тихия океан, на около 2600 километра източно от Филипините, главният от Марианските острови е стратегически аванпост за американските въоръжени сили. Те са разположили на Гуам около 6000 войници във военновъздушна и военноморска база.

От острова са излитали бомбардировачите Б-52, атакували Ханой по време на Виетнамската война (1955-1975 г.)

Снимка: iStock

Ценен от туристите

Американската армия има важен принос за местната икономика, която зависи също от и туризма.

Райските плажове, хотелските комплекси и безмитните магазини привлякоха миналата година над 1,5 млн. посетители, повечето от които японци и южнокорейци. Една трета от работните места в Гуам са в туристическия сектор.

Снимка: iStock

Брутният вътрешен продукт на глава от населението е възлизал през 2015 г. на 35 439 долара – т. е. малко по-нисък от този на Франция (36 527 долара).

Смятате ли, че ще се стигне до военен конфликт между САЩ и КНДР?