Предполагаше се, че граничните проверки между Германия и Австрия и другите 24 страни от Шенгенската зона са минало, но има опасност те да отново да зачестят в Централна Европа в момент, когато континентът се мъчи да се справи със засилващата се бежанска криза, пише британският в. "Файненшъл таймс".

Различията между държавите членки за това как да подходят към бежанците и кой би трябвало да носи отговорността, предизвикват напрежение в целия регион, особено между Германия и по-малките й съседи на изток, и поставят под натиск шенгенския принцип за свободно движение през границите, изтъква изданието.

Австрия започна от тази сутрин проверки на границата с Унгария заради бежанската вълна, посочва австрийският в. "Стандард".

Според австрийските власти мярката може да бъде разширена и към границите на страната с други съседи. В същото време потокът от бежанци към Австрия през източната й граница почти спря през нощта. Според полицията в провинция Бургенланд обстановката е била доста спокойна в сравнение с предишните нощи, отбелязва изданието.

След като затвори главния коридор за бежанци към Централна Европа и укрепи границата си със Сърбия с ограда от бодлива тел, Унгария започна масови арести на мигранти, опитали се да се промъкнат на нейна територия, пише в. "Вашингтон пост".

Този ход на Будапеща беше осъден от съседни държави, хуманитарни организации и мигранти. Унгарският министър-председател Виктор Орбан и неговото правителство обаче изпълниха обещанието си да възприемат твърд подход, настоявайки, че хората, избягали от гражданската война в Сирия, са в безопасност, щом пристигнат в Турция или Йордания и няма нужда да минават през Унгария на път за богати страни като Германия, изтъква американското издание.

Безизходицата на границата между Унгария и Сърбия се развива на фона на продължаващите разногласия между европейските правителства за това как да се справят с мигрантската криза, посочва британският в. "Дейли телеграф".

В знак за растящото чувство на безсилие Германия предложи по-бедните страни членки на Европейския съюз от Централна и Източна Европа, които отказват да приемат бежански квоти, да бъдат наказвани с орязване на европейските финансови средства, отпускани им за развитие, отбелязва изданието, цитирано от БТА.

Германският вътрешен министър Томас де Мезиер каза, че е време да се "говори за начини за оказване на натиск", но изказването му предизвика гневна реакция от страните, които отказват да се поддадат на натиска на Берлин за приемане на задължителни бежански квоти. Според висш правителствен служител на Чехия германските заплахи са "напразни", тъй като нямат правно основание, но са "много вредни" за усилията за уреждане на безизходицата, посочва вестникът.

  • Влак в Гърция прегази мигрант, заспал на релсите
  • Мигранти отвлякоха словенски лозар на път към Италия
  • Броят на мигрантите, пристигнали в Гърция от Турция, рязко скочи
  • Сръбският премиер: Бежанската криза само е отложена
  • HRW: Десетки мигранти са блокирани между България и Сърбия
  • Мигранти на македонската граница си зашиха устите
  • И Словения вдига ограда по границите си
  • 157 000 мигранти са влезли в Словения за месец
  • България се готви да посрещне бежанци от евроквотата
  • Мигранти продължават да се струпват на границата между Германия и Австрия