Гръцкото правителство ще върне на работа около 3500 уволнени служители, съобщи днес вторият министър на вътрешните работи и административната реформа Йоргос Катрунгалос пред телевизия „Скай”.

В рамките на месец на работа ще бъдат върнати между 2500-3500 държавни служители, които са били уволнени от предишното правителство или са били преместени в т.нар. „трудов резерв”. Това са най-вече чистачки, училищни охранители и преподаватели по технически предмети, поясни Катрунгалос.

Той добави, че „това не е нов прием на работа, а отмяна на извършените преди това противоконституционни уволнения”.

Катрунгалос посочи, че сред държавните служители, които ще се върнат на работа, не са включени служителите от държавната радиотелевизионна компания ЕРТ. Той каза, че тези служители също ще бъдат върнати на работа, но този въпрос влиза в компетенцията на друго министерство.

По-рано тази седмица пред телевизия „Мега” Катрунгалос съобщи, че правителството иска да възстанови ЕРТ, която беше закрита от правителството на бившия премиер Андонис Самарас.

Според гръцкия печат правителството на Алексис Ципрас има намерение да върне на работа около 7500 души, но това не е особено голям брой. В държавните учреждения и организации в момента работят около 600 000 души, т.е. с 200 000 по-малко отколкото преди четири години.

Новият министър на труда Панос Скурлетис обяви намеренията на кабинета да увеличи минималната работа заплата в страната до 751 евро от 580 евро в момента.