За един ден Гърция ще остане без новини, след като журналистите в страната обявиха, че спират работа в знак на протест срещу пенсионната реформа, предаде РИА Новости.

Те са недоволни от решението за преструктуриране на пенсионните фондове, след което спестеното от служителите в средствата за масова информация ще се събира на едно място. Според журналистите, това заплашва независимостта им.

Акцията започна в 6:00 часа тази сутрин и ще приключи по същото време утре. Няма да се излъчват новинарски емисии по държавните радио и телевизия ERT, по парламентарния телевизионен канал и по частните телевизии, ще спрат информационната агенция АНА-МПА и голяма част от новинарските сайтове. Все пак има и онлайн издания, които няма да се включат в бойкота, отбелязва руската агенция.

В същото време, на призива на профсъюзите за протест са откликнали генералният секретариат по печата и пресцентровете на държавните ведомства.

Така без отразяване ще преминат тристранната среща на Гърция, Израел и Кипър в Никозия и визитата на шефа на МОК в Атина.

Междувременно продължават стачките на моряците и на работещите в селското стопанство отново срещу пенсионната реформа. На 4 февруари е обявен общ ден на протест за цяла Гърция. В него ще участват и таксиметровите шофьори.