Гръцките острови бавно излизат от шока след вчерашното силно земетресение, при което загинаха двама души, макар че много хора прекараха втора нощта под открито небе заради опасенията от вторични трусове. Това разказа специалният пратеник на bTV Петър Нанев, който е в един от най-засегнатите райони – остров Кос.

Щетите и разрушенията са основно в стария град на Кос – пострадали са църква, чийто олтар е съборен, както и джамия – чието минаре е паднало, както и други стари постройки.

Най-много хора обаче са пострадали на търговската улица, където е кипял нощният живот – заведенията там са били пълни с хора. Именно там са загинали двамата чуждестранни туристи – затиснати от отломки от сграда.

Вижте още за преживения ужас във видеото:

„Бях на улицата, когато някой изкрещя, че има цунами. Беше много страшно. Започнахме да тичаме… Мислехме, че ще умрем, заради тази огромна вълна. Спах на плажа, защото ни беше страх да бъдем в сграда“, разказа Сизи, барманка от Дания.

„Най-лошото отмина, сега трябва да почистим. Всички хотели и места в Кос се справят добре. Земетресението беше силно, но хората тук се справят много добре със ситуацията. До пет дни всичко ще бъде както преди“, уверен е ресторантьорът Сотириос.

По данни на гръцките власти на острова в момента се намират около 15 хил. туристи. Много от тях обаче вече втора нощ отказват да се приберат в хотелите си и спят около басейните, по шезлонги и където намерят.

Същевременно по обяд приключи посещението на острова на гръцкия министър на регионалното развитие. Той е обещал организация туристите да бъдат преместени в други хотели, за да се чувстват по-спокойни или ще им бъде осигурен превоз към дома.