За 72 часа ще затворим пътя Комотини – Кърджали, началото на блокадата ще бъде в понеделник – 15 февруари, от 12 часа, се казва в декларация на фермерите от Северна Гърция, съобщава 24rodopi.com.

„Ще преградим международния път с трактори и автомобили край село Тихиро, което е на 17 км от граничния пункт Маказа – Нимфея. Препоръчваме на вашите граждани да не минават пред ГКПП-то след 12.00 часа в понеделник", твърдят от ръководството на Тракийската бизнес кооперация, която е една от фермерските структури, организиращи протеста.

Решението за 72-часовата блокада е на фермерите и тютюнопроизводителите от Източна Македония и Тракия. Медии в Комотини посочват, че за 72 часа ще бъдат затворени важни пътни артерии в района.

„Ние не искаме да свалим правителството в Атина или нещо друго, просто искаме финансовите трудности да се премахнат, защото няма да можем да излезем по нивите и да осигурим препитание на семействата си", заяви председателят на „Тракийската бизнес кооперация" в Северна Гърция Хюсеин Есат.

Междувременно кърджалийци, които в събота са били в Гърция, заявиха, че имало сериозно разминаване между новините в българските медии и действията на фермерите от района на Комотини.

„Всички медии у нас информираха, че на пътя през Маказа няма блокада и се пътува свободно. Пътувахме и се оказа, че има частична блокада. Тя се вдигаше на всеки два часа, за да преминат колите и отново пътят се затваряше", заяви Стефан Николов. Неговия автомобил бил пропуснат в 18.00 часа на 13 февруари.