Гръцките доброволци от остров Хиос са предложени за Нобелова награда. Те са първите, които посрещат мигрантите на европейския бряг.

Населението на Хиос е малко над 50 000 души. Въпреки страха от провал на туристическия сезон, много местни - рибари, хотелиери, ресторантьори, помагат на бежанците.

През 2015 г. над 120 хиляди бежанци са стигнали до острова с лодки от Турция.

Местните разказват, че има разлики в манаталитета между националностите. Въпреки това „и те са хора”, смятат повечето гърци.

„Ако те нямат къщи, нямат пари, нямат дори страна - не могат да се надяват на нищо. Животът сега е толкова труден, дори за самите гърци, какво да кажем за тези хора”, смята сервитьорката Мария.

Други коментират, че не е честно местните жители на остров Хиос да имат толкова прекрасен живот, като отбелязват, че в момента и Гърция има много финансови проблеми.

„Тук не е най-доброто място и все пак - имаме нормален живот, както са имали и тези хора допреди няколко години. Сега мигрантите са в ужасна ситуация”, коментира доброволецът Костас Танаинис.

Танаинис е част от местна група доброволци. Осигурява дрехи, обувки и одеала за бежанците. Едно от последните е от България.

Вече 20 години и Надя Свиленова живее на остров Хиос от 20 години. Родена и израснала в Луковит, сега българката има магазин за дрехи в центъра на града.

Разказва, че в магазина често идват мигранти, които търсят топли дрехи, чорапи. „Лошото е, че няма такава организация, каквато трябваше да има”, смята тя.

„Имаше случаи на заплашвани момичета на пътя - доколко е вярно не знам, но аз не чуствам никакъв страх”, допълва българката.

Центровете за настаняване на мигранти на острова са пълни, а лодки с новодошли пристигат всеки ден.

Научете повече за историите на доброволците и спасителите, които помагат на мигрантите, предприели опасното пътуване през Егейско море, тази вечер в „bTV Репортерите”.