Министърът на отбраната на Гърция Панос Каменос предлага да се въведе военна служба за гъркините. Опозицията го нарече „опасен националист”, докато голяма част от безработните млади жени биха приели да преминат през военно обучение, съобщава кореспондентът на БНР в южната ни съседка.

Военна служба по желание за младите гъркини предлага лидерът на „Независими гърци“- Панос Каменос, който е министър на отбраната. Идеята на военното министерство е жените след реално военно обучение да се прехвърлят в администрацията – на позиции, които в момента са заемани от войници.

С тази мярка ще се увеличат военните сили в стратегически райони. В Гърция е задължителна 9-месечна военна служба за мъжете.

Военният министър предлага службата за жените да е по желание, като ще получават предимство при постъпване на работа в държавната администрация.

За сега управляващата радикална левица СИРИЗА не коментира предложението на министъра на отбраната, но лявата партия „Реката“ в официално изявление нарече министър Каменос „опасен националист“.

Според депутати от левицата, дори се обмисляло създаване на военни гимназии. Опозицията критикува СИРИЗА, че допуска коалиционния партньор на Ципрас да създава „рискови политически настроения“.

И докато политиците избягват директно да отговорят „подкрепят“  или „не“ военната служба за жените, проучване след студентите показва, че, при тази безработица, много от младите жени в Гърция биха приели да минат през военна служба, което ще им даде някакъв шанс за работа.