Гръцкият премиер и лидер на управляващата лява партия СИРИЗА Алексис Ципрас е "най-беден" в сравнение с министрите от кабинета му, някои от които са с доходи от половин милион евро.

Това показват данъчните декларации на министри и политици за 2013 г., качени на сайта на гръцкия парламент, за които информират вестниците.

Макар политиците да декларират, че доходите им са от депутатски заплати, някои от тях са с депозити от над половин милион евро и с банкови сметки в щатски долари и британски лири.

Ципрас е декларирал доходи в размер на 69 хил. евро, влогове за 7 000 евро, един апартамент от 114 кв. м. и мотоциклет 652 куб.

Държавният глава Прокопис Павлопулос е с доходи от над 80 хил. евро.

Сегашният лидер на главната опозиционна партия Нова демокрация Кириакос Мицотакис пък е декларирал 81 600 евро, 19 недвижими имота на о. Крит, влогове, акции и една лека кола.

Доходите на водача на партията Независими гърци и военен министър Панос Каменос и неговата съпруга възлизат на близо 180 хил. евро. Те също притежават и недвижими имоти.

"Най-богат" е лидерът на неонацистката партия Златна зора – Никос Михалолиакос, който заедно със съпругата си, е декларирал доходи за над половин милион. Най-беден пък е генералният секретар на Комунистическата партия Димитрис Куцумбас.