„Не може България да е в ЕС, а Гърция да бъде изхвърлена”, гласи заглавието на интервю в „Шпигел” с областния управител на гръцката област Атика Рена Дуру (СИРИЗА). Пред германското списание тя коментира плановете на гръцките управляващи за излизане от кризата.

Рена Дуру е начело на най-многолюдната област в Гърция – Атика, с население около 4 милиона души. Тя е може би вторият по важност политик в страната, като заема поста си от септември 2014 г., коментира изданието.

След проведения миналата неделя референдум сценарият за изход на Гърция от еврозоната изглеждаше все по-реалистичен. Лидери на европейски партии използваха присъствието на премиера Алексис Ципрас в ЕП в началото на седмицата и му заявиха, че не може да очаква солидарност от европейски страни като България, които са много по-зле от Гърция.

Дуру обаче не е съгласна с тези критики, като подчерта, че щом по-бедни страни имат място в ЕС, то и Гърция заслужава да запази еврото и да остане в Общността. А властите в Атина имат какво да предложат.

„Гърция има нужда от истински инициативи за растеж и развитие. Няма да намерим решение, ако планът е за моята област, нито в намаляването на пенсиите до нивото на тези в Хърватия или в останалите балкански държави, нито в изхвърлянето ни. Не може да държиш България и Румъния в ЕС, от години да преговаряш с Турция, а Гърция да бъде изхвърлена от европейското семейство”, коментира тя.

По думите ѝ ако план „Б” е излизането на Гърция от еврозоната, то никой не би имал полза от него – нито Гърция, нито Европа. „Излизането на която и да е държава от еврозоната ще бъде катастрофално”, каза още Дуру.

Гръцкият политик отказа да коментира въпроса за липсата на доверие между управляващите в Европа и гръцкото правителство.

„Не само през последните пет месеца, но през последните пет години търсим отговори на европейската дилема. Нямаме решение за украинската криза, в най-близkо съседство в Средиземноморието е сирийската криза, не разполагаме с единна бежанска политика, но спорим за единна финансова политика и нова стратегия за растеж и развитие за съюза. По тази причина не искам да коментирам настроения. Наистина се изнервям, когато в подобна ситуация ме карат да мисля за отношенията между Шойбле и Варуфакис”, коментира тя.

За Рена Дуру оставката на Варуфакис не е изненада. По думите ѝ международните медии отдавна са говорели за това как Цирпас ще трябва да вземе главата на една жертва. По думите ѝ бившият вече финансов министър е взел отговорно решение.

Според Дуру Европа не трябва да прави изключение за Гърция, но все пак трябва да се разбере, че пактът за стабилност не функционира от години.

„В Европа имаме нужда от правила и обща политическа и икономическа рамка. Това, от което не се нуждаем, е председател на парламент, който се намесва лично преди референдум в Гърция, или председател на комисия, който отправя обвинения и ги подкрепя с неистинни твърдения”, каза още областния управител на Атика.

  • Циклонът, който наводни Гърция, е причина за валежите и в нашата страна
  • Рекорд за туризма в Гърция въпреки кризата в началото на лятото
  • Гърция ще изпълни обещаните реформи след изборите
  • Десницата бележи напредък преди изборите в Гърция
  • 25% от гласовете на предсрочнитe избори в Гърция ще отидат при СИРИЗА
  • Жена ще ръководи Гърция до предсрочните избори
  • Отцепници от СИРИЗА с мандат за правителство в Гърция
  • Гърция е на път да постави рекорд в туризма през 2015 г.
  • Отцепници от СИРИЗА ще правят своя партия
  • Избори в Гърция ще увеличат подкрепата за спасителния план според сътрудник на Юнкер