Говорителят на Белия дом се извини, че сравни Башар Асад с Хитлер
По време на пресконференция Шон Спайсър заяви, че дори „отвратителен човек като Хитлер” не паднал толкова ниско, че да използва химически оръжия
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 2
    2
Шон Спайсър
Снимка: Reuters

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър се извини за коментар, в който представи сирийския президент Башар Асад  като по-лош от Хитлер. Изказването предизвика остри реакции, тъй като думите му бяха изтълкувани като омаловажаване нацистките престъпления.

„Най-искрено си признавам, че по погрешка направих един неуместен и безчувствен коментар във връзка с Холокоста”, каза Спайсър и допълни, че поднася извиненията си и че е допуснал гаф. В свое изявление той обяснява, че се е опитал да създаде контраст с тактиката на Асад и че всяка атака срещу невинни хора е осъдителна и непростима.

Белият дом: САЩ трябва да приеме политическата реалност в СирияУсилията трябва да се концентрират върху победа над „Ислямска държава”

По време на пресконференция в Белия дом Спайсър заяви, че дори „отвратителен човек като Хитлер” не паднал толкова ниско, че да използва химически оръжия. Коментарът му дойде по повод химическата атака в Сирия.

„Що се отнася до зарина, Хитлер не е използвал този газ върху собствения си народ по същия начин като Асад”, заяви още говорителят на Белия дом тогава.

Спайсър беше обвинен, че забравя милионите жертви, сред които германци, в газовите камери на нацисткия режим.

„Амнести“: Риториката на омразата на лидерите достигна нивата от времето на ХитлерПравозащитната организация публикува годишния си доклад за състоянието на човешките права по света

Лидерката на демократите в Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси заяви, че Спайсър трябва да бъде уволнен и президентът Доналд Тръмп трябва незабавно да се разграничи от думите му.

Според изпълнителния директор на Центъра за взаимно уважение „Ане Франк” Стивън Голдстайн той няма необходимата почтеност, за да заема поста на говорител на Белия дом и Тръмп трябва да го уволни.

По материали на БТА
  • 2
    2
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре