В Европа продължава най-голямото военно учение от края на Студената война досега. Близо 5000 войници от 11 държави, включително и България, тренират за подобряване на готовността си за бърза реакция.

Операция „Бърз отговор” се провежда на територията на нашата страна, Румъния и Италия.

България, Румъния, Италия. Това са държавите на чиято територия се провежда операция "Бърз отговор". Целта на учението е да демонстрира бързина и готовност за разгръщане на съюзническите сили. НАТО не се подготвя за война, а за отбрана на страните членки, категорични са от европейското командване на Съединените щати в Европа.

„Ние трябва да сме гъвкави и да покажем готовността си и да изпратим сигнал на онези, които заплашват Алианса: "Не днес, този съюз е твърде силен", обясни ген. Ранди Кий.

Според командващият на морската пехота в Европа и Африка ген. Нийл Нилсън най-голямата заплаха за НАТО е агресивното поведение на Русия: „Това, което те правят по границата си може да доведе до дестабилизация”.

„Бърз отговор” се провежда и в Германия, където съюзническите сили демонстрираха сухопътна операция над населено място.

Тренировъчният полигон е направен толкова да се доближава до реалността, че то си има даже пазар и бутафорна джамия с минаре.

„Искаме да покажем, че всичките 28 членки на НАТО са заедно. Точно, както ЕС е обединен. И, докато това е така, няма как да има война”, заяви командващия сухопътните войски на САЩ в Европа ген. Бен Ходжис.

Българските военни не отстъпват на чуждестранните си колеги от гледна точка на подготовка и решителност. Освен в липсата на модерна техника и екипировка обаче, армията ни изостава и в друго отношение, коментира полковник Явор Матеев.

„Специално за специалните сили, значително изоставаме в организационно отношение. Силите за спец операции трябва да имат единно командване и управление, да имат отделен бюджет и да се използват по предназначение”, обясни той.

Операцията „Бърз отговор” продължава до 13 септември.