Горски пожар в района на португалския град Лейрия отне живота на най-малко 57 души снощи, след като пламъците внезапно се засилиха, съобщи правителството.

59 души са ранени, сред тях има и пожарникари.

Снимка: Reuters

Повечето от жертвите са загинали, докато са се опитвали да избягат с автомобилите си, които са се оказали обградени от пламъци. 

"Изправени сме пред ужасна трагедия", заяви премиерът Антониу Коща, цитиран от Франс прес. Според  него броят на жертвите може да нарасне.

Снимка: EPA

Пожарът, който все още не е овладян, е един от най-смъртоносните в страната от десетилетия насам, посочва Ройтерс. 

Президентът Марсело Ребело де Соуза е на път към мястото на трагедията.

Снимка: Reuters

Пожарът е избухнал близо до Педрогау Гранди, на около 200 км от столицата Лисабон, около 15 ч. местно време (16 ч. наше време), съобщи Франс прес. За момента все още не е ясно какво го е причинило.

Снимка: Reuters

Близо 600 пожарникари и 160 пожарни коли са мобилизирани и водят борба с огнената стихия през нощта.

Пламъците са се разпространили много бързо по четири фронта, съобщи Би Би Си. 

Към момента съществуват 11 огнища, като най-засегнати са зоните на север от Лисабон – Лейрия, Сантарей и Коимбра. Най-тежко е положението в селищата Педрогао Гранде, Гойш, Фигейро дош Виньош и Ферейра до Зезере.

Температурите в много райони на Португалия надхвърлят 40 градуса, отбелязва АФП.

МВнР: Няма данни за пострадали българи

Към 12 ч. българско време няма постъпила информация за пострадали български граждани при горските пожари, разразили се в централна Португалия, съобщиха от Министерството на външните работи.

Снимка: EPA

Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани, пътуващи за и пребиваващи в Португалия, да проявяват повишено внимание, като се осведомяват предварително за актуалната обстановка, да избягват засегнатите райони и да спазват стриктно указанията на местните власти.

Българското посолство в Португалия следи развитието на ситуацията и поддържа постоянен контакт с местните власти.

Български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на дежурния телефон за спешни случаи на българското посолство в Лисабон: 00 351 933 611 337