750 хил. души поискаха да бъдат освободени каталунските лидери
Те са преследвани от испанските власти заради едностранното обявяване на независимостта
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 2
    0
2111496244.jpg

Общинската полиция в Барселона съобщи, че 750 000 души са участвали днес в голяма демонстрация с искане за освобождаване на десетимата сепаратистки лидери, които са в предварителния арест.

Демонстрацията, продължила около два часа, премина под лозунгите: „Свобода за политическите затворници!” и „Вън окупационната сила”.

Тя бе свикана от две граждански организации, които искат независимост – Каталунското национално събрание и Омниум Културал. Двамата лидери на тези организации са в ареста. 

Бившият каталунски премиер Карлес Пучдемон с първи публични изявиВ центъра на Брюксел паралелно се проведоха две демонстрации

Правителството на автономната област бе свалено от централната власт в Мадрид, след като регионалният парламент прие едностранна декларация за незавимост на 27 октомври. След това редица каталунски политици бяха обвинени в бунт, подривна дейност и злоупотреба с държавни средства заради ролята им в опита за обявяване на независимост.

Осем министри, задържани след приемането на декларацията за независимост, остават в предварителния арест.

2111496243.jpg

Сваленият премиер Карлес Пучдемон и четирима министри от кабинета му избягаха в Брюксел и все още на свобода, въпреки че срещу тях е издадена международна заповед за арест.

Социологически проучвания сочат, че 7,5-те милиона жители на Каталуния са разделени поравно между отделяне и оставане в Испания.

Испанската конституция определя нацията като неделима и гласи, че въпросите на националния суверенитет са от компетенцията на националния парламент в Мадрид.

  • 2
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре