Австралийският Гринпийс публикува видео, показващо побелелите корали в Големия бариерен риф. Според организацията феноменът се случва за втора поредна година.

Морският биолог и фотограф на екоорганизацията Брет Монро Гарнър е заснел рифа в края на февруари. Той снима района от години, но това, което вижда той определя като безпрецедентно.

Според експерти причина за обезцветяването е прекаленото затопляне на океанската вода, което кара коралите да се освобождават от водораслите, които иначе ги поддържат живи. В резултат на това те се калцират и побеляват. При спадане на температурата могат да се възстановят.

Учените обае се опасяват от повишаващите се температури на морската вода, които показват в действие глобалното затопляне и щетите, които то нанася върху чувствителната подводна екосистема.

През май миналата година комисията, отговаряща за световното наследство към ООН, не включи Големия бариерен риф сред застрашените природни забележителности, но поиска от австралийското правителство да я държи в течение за мерките, които взема за опазването на екосистемата.

Големият бариерен риф, който се простира на територия от над 348 000 квадратни километра, е най-голямата коралова екосистема в света. Там живеят 1625 вида риба, 3000 вида мекотели, 450 вида корали, 220 вида птици и 30 вида китове и делфини.