Големи компании прекъснаха партньорството си с оръжейната асоциация на САЩ
След масовата стрелба в гимназия във Флорида активисти обсипаха корпоративните партньори на организацията с коментари в социалните медии с хаштага „Бойкотирайте Ен Ар Ей“
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 12
    0
Протест срещу оръжията
Снимка: Reuters

Големи американски компании прекъснаха сътрудничеството си с Националната оръжейна асоциация (National Rifle Association, NRA) след масовата стрелба в гимназия във Флорида миналата седмица, при която загинаха 17 души.

Трагедията поднови призивите за по-строг контрол върху огнестрелните оръжия, а през седмицата активисти упражниха натиск върху на Асоциацията и големите компании, предлагащи отстъпки и други преференции на нейните членове. Те обсипаха корпоративните партньори на организацията с коментари в социалните медии с хаштага „Бойкотирайте Ен Ар Ей“ (#BoycottNRA).

Асоциацията засега не коментира ефекта от този протест.

Губернаторът на Флорида Рик Скот, който е един от най-явните поддръжници на оръжейното лоби, предложи затягане на изискванията за продажба на огнестрелни оръжия и засилване на охраната в училищата.

„Искам да направя практически невъзможно за хора с психически проблеми да използват оръжие – каза той. – Ще поискаме минималната възраст за купуване на оръжие да стане 21 години“.

Полицай присъствал, но не опитал да спре стрелбата във ФлоридаПо време на нападението в гимназия в Паркланд пред сградата имало въоръжен заместник-шериф. Не е ясно дали ще бъде съден за бездействието си

Губернаторът предлага още да се забрани продажбата на устройства, които превръщат полуавтоматичните оръжия в автоматични, както и да се въведат по-строги наказания за заплахи срещу училища.

  • 12
    0
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре