Години затвор грозят журналисти заради отразяването на екопротест в САЩ (ВИДЕО)
Наследниците на племето сиукси се борят за земята си срещу голяма компания
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 0
    3
Екопротест в САЩ
Снимка: Reuters

Тежки обвинения, които могат да доведат до години лишаване от свобода, бяха повдигнати срещу независими американски журналисти, отразявали протест в Северна Дакота срещу изграждането на спорен нефтопровод, съобщава онлайн изданието TechCrunch.

Разследващият журналист Ами Гудман е обвинена в участие в безредици, а документалистът Дея Шлосбърг трябва да отговаря за участие в престъпна група, направила опит за кражба на собственост. По тези текстове последната може да получи 45 години затвор.

Протестите на екоактивисти и местни жители, основно от племето сиукси, текат от месеци. Хората се опасяват, че ще бъдат унищожени местата, където от столетия погребват покойниците си, а освен това струващата 3,8 млрд. долара тръба може да отрови подпочвените води.

Големите медии не обръщаха голямо внимание на сюжета, докато репортаж на Гудмън за платформата Democracy Now! от 4 септември не показа как служители на строителната компания с кучета и сълзотворен газ се нахвърлят върху демонстранти, опитали се да спрат булдозерите.

Видеото, видяно 14 млн. пъти в социалните мрежи, се появи и в ефира на Си Би Ес, Ен Би Си, Си Ен Ен, в сайтаовете на Националното обществено радио, „Хъфингтън Пост” и други.

Разкрилият неправомерното следене на милиони от страна на службите Едуард Сноудън коментира случая в профила си в „Туитър”. Той отбеляза, че докато Шлосбърг е застрашена от 45 години зад решетките, него го грозят „скромните 30”.

  • 0
    3
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре