Италия отбелязва днес първата годишнина от срутването на моста в Генуа, отнело живота на 43 души на 14 август 2018 г. с церемония, която придоби неочаквана политическа окраска заради взривяването на управляващата популистка коалиция, предаде Франс прес.

В голям склад на мястото на трагедията около 10 ч. започна религиозна служба, на която бяха прочетени имената на 43-те жертви в присъствието на стотици техни близки и на всички главни герои в безпрецедентната политическа криза, която разтърсва страната в разгара на лятото.

Снимка: EPA

Присъстваха президентът Серджо Матарела, който единствен има правомощия да насрочи нови избори, Матео Салвини от крайнодясната партия "Лига", който от миналата седмица настоява за избори, бившият му съюзник Луиджи Ди Майо от антисистемното Движение "Пет звезди", премиерът Джузепе Конте и много министри.

Снимка: EPA

Месата беше отслужена от архиепископа на Генуа кардинал Анджело Баняско.

Очаква се пред събралите се да говорят кметът на Генуа Марко Бучи, премиерът Конте и представители на семействата на загиналите.

Снимка: EPA

На 14 август 2018 г. в 11:36 ч. мостът с натоварен автомобилен трафик, който е от съществено значение за търговията с Франция, но и за местни маршрути, падна, докато по него преминаваха десетки превозни средства с хора, отиващи на почивка или на работа. 43-ма души загубиха живота си, 4 от които деца.

В същия час днес градът замлъкна, хората бяха приканени да почетат жертвите с минута мълчание под звъна на църковните камбани и звука на пристанищните сирени.

Снимка: Reuters

На моста, където все още е пълно с развалини, церемонията се проведе на двадесетина метра от мястото, където вече започва да се издига първата носеща колона на новото съоръжение.

Снимка: EPA

"Надявам се тази правителствена криза да не доведе до забавяне на строежа на а тази важна инфраструктура", заяви за АФП Федерико Ромео, кмет на квартала, където стана трагедията.

Снимка: EPA

Разривът между "Лига" и Д5З е окончателен, но още не е сигурно, че ще има предсрочни избори, за които Салвини настоява. След поредица от парламентарни заседания, които трябва да започнат от 20 август, може да се появи ново мнозинство между Д5З и левоцентристката Демократическа партия.

Снимка: Reuters

Новият мост ще бъде изграден от консорциум от няколко италиански компании по проект на Ренцо Пиано – известният италиански архитект, роден в Генуа, който е проектирал Центъра "Помпиду" и новата Съдебна палата в Париж.

Снимка: Reuters

Пиано обяснява днес пред в. "Република", че конструкцията ще се състои от три кораба, които се издигат към небето, за да образуват уникална структура, дълга повече от километър. Архитектът обаче предупреди, че по моста ще се шофира бързо, но това трябва да става разумно, а не припряно.