Гласуването по пощата ще реши интригата за второто място на парламентарните избори в Австрия. Много близки са резултатите и на крайнодесните, и на социалдемократите.

Последните данни на вътрешното министерство показват много малка преднина на крайнодесните, но все още не са обработени резултатите на гласувалите по пощата. От тях ще стане ясно и дали партията на зелените въобще ще влезе в парламента, защото засега те са под 4-процентната бариера.

Окончателните резултати се очакват в четвъртък, а в петък президентът ще връчи мандат на Себастиан Курц, лидер на Австрийската народна партия, която спечели вота.

Курц ще бъде най-младият канцлер в новата история на Австрия.

С нов стил и обещания за промяна 31-годишният Себастиан Курц успя да спечели най-много гласове и да изпревари политици с опит.

„Много хора залагат големи надежди на нашето движение. Мога да ви обещая, че с пълна сила ще се боря за промени в тази страна и ви каня да извървим заедно този път”, заяви Курц.

Снимка: Reuters

Партията му не е имала канцлер от 12 години, а сега "детето чудо", както го наричат анализатори, ще бъде третият канцлер на народната партия за последните 50 години в Австрия.

Две основни тези правят впечатление в политиката му – Европа без нелегални мигранти, а социалната политика да не изкушава чужденците.

Няколко пъти "Благодаря" и "Днешният ден е шанс за промяна" бяха първите думи на Себастиан Курц, който се появи сред превържениците си минути след обявяването на изборните резултати. Най-трудното за най-младия лидер на Европа обаче предстои от днес – с кого ще се коалира през следващите дни.

Народната пария печели убедително в шест провинции. Социалдемократите в две. Едната от тях е столицата Виена. Крайнодесните са първа политическа сила в южната провинция Каринтия, през която мина Балканският път на бежанците. 

Новият премиер ще трябва да състави коалиционно правителство. С кого е един от важните въпроси, наред с това кой влиза във властта? Прогнозите са за коалиция с крайнодясната Партия на свободата.

Във вътрешнополитически план бъдещият канцлер обещава данъчни облекчения за бизнеса и по-стриктна социална система. Във външнополитически – да продължи проевропейската линия, но остава срещу нелегалната миграция и членството на Турция в ЕС.

След вота в Австрия последваха много европейски реакции.

Опасенията са ще повлияе ли на евроепейската политика на страната участието на крайнодесните. Себастиан Курц увери, че ще запази проевропейската линия, ако успее да състави кабинет.