Германското федерално правителство заяви, че няма роля в решението на местните власти в град Гагенау вчера да забранят проява, на която турският правосъден министър Бекир Боздаг щеше да говори, предаде Ройтерс.

"Това е решение, за което германското федерално правителство не е повлияло по никакъв начин и не би могло да повлияе, тъй като това е въпрос на провинцията и местните закони, по който ние имаме нулево влияние", подчерта говорителят Мартин Шефер на редовна пресконференция на правителството.

Той добави, че германският посланик в Анкара Мартин Ердман е подчертал същото по време на разговор с турските власти, след като бе привикан снощи във връзка със случая.

Шефер уточни, че Германия ще направи всичко възможно, за да поддържа открит диалог с Турция независимо от напрежението в последно време поради редица въпроси.

Междувременно беше подаден сигнал за бомба в сградата на град Гагенау – градът, който забрани турския митинг. Сградата беше претърсена, но взривно устройство не беше открито.

Турският министър на правосъдието планираше да държи реч пред поддръжници на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в града вчера. Проявата обаче бе отменена с аргумента, че липсва достатъчно пространство на определеното място. 

Днес турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу остро критикува решението на германските власти, като обвини Берлин в двойни стандарти.