Възможно е няколко души да са организирали терористичния акт на коледен базар в Берлин вчера, съобщиха германските власти. Най-вероятно арестуваният 23-годишен пакистанец не е извършител, признават от прокуратурата.

Снощи в 20 ч. местно време камион се вряза в оживен коледен базар в германската столица. Убити са 12 души, а десетки са ранени. До късно през нощта властите не можеха да кажат категорично дали става въпрос за инцидент или за тероризъм.

От днес вече се говори за планиран терористичен акт. Германският канцлер Ангела Меркел направи изявление и обяви, че трябва да се приеме, че става въпрос за терористична атака. Тя призова обаче страхът да не парализира живота в страната, колкото и да е трудно в този момент.

Меркел обеща строго наказание за отговорните за атаката и изрази отвращението си при мисълта, че извършителят може да е имигрант.

"За всички нас би било много тежко да го понесем, ако се потвърди, че човекът, който е извършил този акт, е търсил закрила и убежище в Германия. Това би било отвратително, особено за множеството германци, които всекидневно работеха в името на бежанците", заяви Ангела Меркел.

Няма информация за пострадали българи при трагичния инцидент, обяви посланикът ни в Берлин Ради Найденов. Той уточни, че все още няма подробна информация за жертвите и пострадалите.

Засега е ясно, че шест от жертвите са германци, а една е от Израел.

В камиона-убиец е намерено тяло, което според полицията най-вероятно е на шофьора поляк. Той е потеглил от Италия и е превозвал стоманени елементи. Собственикът на фирмата превозвач изключи неговият служител и братовчед да има нещо общо с атаката.

"Той е шофьор на камион от 15 години, съвсем балансиран. Гарантирам, че онзи, който е бил в центъра на Берлин, не е моят шофьор. Сигурно са му направили нещо", категоричен е той.

Коледните базари в Берлин днес остават затворени, но откритите базари в другите градове на страната ще продължат да работят, съобщиха от вътрешното министерство.

Властите все пак съветват хората да бъдат бдителни, тъй като заплахата от нов терористичен акт остава висока. Тази вечер в Мемориалната църква, до която се намира базара, в който се вряза камиона, ще има бдение за жертвите на атентата.