Германският рапър, присъединил се към "Ислямска държава", е бил убит при въздушен удар
Смъртта на Кусперт все още не е потвърдена от "Ислямска държава".
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 9
    6
Даниела Грийн
Снимка: Туитър

Денис Кусперт – германският рапър, присъединил се през 2014 г. към "Ислямска държава" и появявал се в пропагандни видеозаписи на терористичната групировка - е бил убит в Сирия тази седмица, предаде ДПА, като се позова на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Кусперт е загинал в сряда в Източна Сирия при въздушен удар на оглавяваната от САЩ международна коалиция по бойци на "Ислямска държава", каза Рами Абдел Рахман, ръководител на базираната във Великобритания неправителствена мониторингова организация.

"Бил е убит е заедно с още 14 членове на "Ислямска държава" при бомбардировка срещу район на име Гаранидж на източния бряг на река Ефрат", каза пред ДПА Абдел Рахман.

Близкото до терористичната групировка интернет издание "Уафа" също заяви, че Кусперт, чието джихадистко име е Абу Талха ал Алмани, е загинал. Информацията бе придружена от снимка, за която се твърди, че е на тялото на германеца.

Известен преди в Германия под сценичното име Десо дог, Кусперт досега неведнъж бе обявяван за убит, отбелязва ДПА.

Най-новото съобщение за смъртта му обаче е по-убедително от предишните поради детайлите и предполагаемата снимка с неговото тяло, коментира базираната в САЩ организация за следене на екстремистката дейност в интернет САЙТ (SITE).

Смъртта на Кусперт все още не е потвърдена от "Ислямска държава".

Рапърът от германско-ганайски произход е роден в тогава Западен Берлин през 1975 г. Предполага се, че е приел исляма през 2010 г., след което през 2014 г. се е присъединил към джихадистите.

Германските разузнавателни служби смятаха 42-годишния мъж за опасно пропагандно средство заради влиянието му като рап икона сред германските младежи.

Кусперт се появяваше в пропагандни видеозаписи на "Ислямска държава", в които призоваваше мюсюлманите в Германия да се закълнат във вярност на обявения от групировката халифат. Той приканваше и за атентати в Европа.

През 2015 г. Кусперт беше добавен в терористичния списък на САЩ, а ФБР затегна мерките за сигурност след като стана ясно, че преводачка на Бюроато е пътувала до Сирия, за да се омъжи за рапъра. 

ФБР засилва мерките за сигурност, след като негова преводачка се омъжи за терорист Избраникът на Даниела Грийн е германския рапър Десо Дог, който се появява в пропагандни видеоматериали на "Ислямска държава"

Той фигурираше и в списък на ООН на хора, представляващи терористична заплаха.

  • 9
    6
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре