Германската прокуратура започна обиски в централата на автомобилния концерн "Фолксваген" във Волфсбург по разследване за измами с отчитането на емисиите на някои дизелови модели на компанията.

Германският вицеканцлер Зигмар Габриел също посети града, за да подкрепи служителите на компанията и да призове автомобилния гигант да бъде активен в усилията си за разчистване на скандала с манипулираните тестове за вредните емисии.

"Фолксваген" призна миналия месец, че около 11 млн. автомобила по света са оборудвани със софтуер, с който се занижават реалните показатели за отделените вредни газове при тестване на дизеловите коли. В този брой влизат 5 млн. леки автомобила "Фолксваген", 2,1 млн. от марката "Ауди" и 1,2 милиона с емблемата на "Шкода".

По думите на Габриел е важно да се изпрати посланието, че "в крайна сметка, служителите не трябва да плащат цената за престъпното поведение на мениджърите".

"Фолксваген" вече е предложил план за действие за замяна на части при 3,6 млн. дизелови автомобила в Европа, съобщи говорител на германското министерство на транспорта, цитиран от ДПА.

Тази седмица компанията е представила на германската служба за сигурност на транспорта план за поправка на милиони коли с дизелови двигатели тип ЕА 189.

Пренастройка на софтуера ще бъде достатъчна за двигателите с обем 1,2 и 2 литра. За двигателите с обем 1,6 литра обаче със сигурност ще са необходими и механични поправки, каза говорителят, позовавайки се на данни, представени от концерна.