Германската армия планира да участва в две многонационални военни учения в Украйна това лято, съобщи ДПА. Според плана подразделения от Бундесвера ще бъдат на сухопътните маневри "Рапид трайдънт" и на военноморските учения "Сий брийз".

Въпреки конфликта между проруските сепаратисти и правителствените сили в Източна Украйна Бундесверът участва в ученията от същите формати и миналата година.

В ученията "Рапид трайдънт", които ще се състоят под командването на САЩ от 20 юли в района на град Яворив, на 50 км западно от Лвов, и ще продължат 11 дни, ще се включат около 1800 военнослужещи от 18 страни.

Маневрите "Сий брийз" ще са в Черно море от 31 август до 12 септември.

Ситуацията в Източна Украйна се е влошила

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа предупреди днес, че ситуацията в Източна Украйна се е влошила значително през тази седмица. Тежки оръжия като танкове и оръдия са били забелязани от наблюдателите на организацията по фронтовата линия, съобщи заместник-шефът на мисията наблюдатели Александър Хъг при визита в пристанищния град Мариупол.

Този тип оръжия трябваше да бъдат изтеглени, според споразумението, сключено между двете страни през февруари. Хъг каза също, че има тревожно увеличаване на броя на бунтовниците и на правителствените КПП-та, които стават мишени на нападения, застрашаващи живота на цивилните, които чакат на опашки с колите си пред тях.

Той потвърди, че сепаратистите са се изтеглили от село Широкино, на 20 км източно от Мариупол, където се водеха яростни боеве, и сега мястото е изоставено. ОССЕ разполага с 500 наблюдатели в зоната на конфликта.