Точно 68 години след края на Втората световна война, Германия възобнови лова на последните нацистки военнопрестъпници, с мащабна афишна кампания, съобщава електронното издание на френския ежедневник „Фигаро”. Постерите от кампанията изобразяват черно-бяла снимка на портала на нацисткия лагер на смъртта Аушвиц-Биркенау, под заглавие „Операция последен шанс”.

Кампанията, планирана за провеждане в големите градове на страната, е лансирана от Центъра „Симон Визентал”, неправителствената организация, отдадена на преследването на нацистките военнопрестъпници, която всяка година публикува списък с имената на най-издирваните бивши палачи на Третия райх.

„Милиони невинни бяха избити от нацистките престъпници. Някои от авторите на тези престъпления са свободни и живи. Помогнете ни да ги изправим пред съда”, може да бъде прочетено на афишите. Следва телефонен номер. Обявена е и награда, която стига 25 000 евро, за всяка информация от съществено значение.

„Не ни остава вече много време. Най-много две до три години”, обяснява пред изданието историкът Ефраим Зуроф, директор на Центъра „Симон Визентал” в Израел и един от най-известните по света „ловци на нацисти”.

Операцията е насочена към разкриването на нови случаи, които са били досега непознати за властите, според Центъра.

„Надяваме се да получим улики за хора, работили в лагерите на смъртта или служили в „Айнзацгрупен”, продължава Ефраем Зуроф, според когото близо 60 души, могат да бъдат изправени пред правосъдието в Германия, където нацистките престъпления нямат срок на давност.