Ако Иран наруши постигнатото споразумение, партньорите му в преговорите за ядрената му програма ще бъдат принудени да се върнат към езика на санкциите, каза днес германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от ТАСС.

Ако се стигне дотам, санкциите могат много бързо да бъдат възстановени, при това без гласуване в Съвета за сигурност на ООН, отбеляза той и добави, че всички постигнати договорености "ще се контролират много строго".

Той изрази надежда, че споразумението ще се превърне в нещо повече от всеобхватно решение на конфликта около иранската ядрена програма. Според него то може да стане голяма крачка към мир в Близкия изток.

"Не е изключено неговите противници да се опитат да торпилират реализирането му", посочи Щайнмайер. Министърът изрази и убеденост, че споразумението усилва позициите на онези в Иран, които се обявяват за мирни отношения със съседите, защото гражданите на Ислямската република очакват нещо повече от военна риторика.

Шефът на германската дипломация изрази намерение да посети Иран, но каза, че засега няма конкретен план кога ще стане това.

Британският външен министър Филип Хамънд също изрази надежда, че споразумението между Иран и шестте световни сили ща донесе промяна в отношенията на Техеран с неговите съседи и с международната общност изобщо.

"Нашият фокус сега се пренасочва към бързото и пълно изпълнение на постигнатите договорености, за да гарантираме, че Иран няма да има достъп до ядрени оръжие", каза той.

България приветства постигнатото историческо споразумение, съобщиха от Министерство на външните работи. В позицията се дава висока оценка на решимостта и безпрецедентните усилия на всички участници в преговорния процес, в това число екипа на Европейската служба за външна дейност, които са направили възможно намирането на дипломатическо решение, като се изразява надежда, че то ще бъде широко подкрепено от международната общност и предвидените мерки ще бъдат приложени в пълен обем.

саудитски представител предупреди, че иранската сделка може да направи района по-опасен

Сключването на иранското ядрено споразумение със световните сили ще е щастлив ден, ако попречи на Техеран да се сдобие с ядрен арсенал, но споразумението може да се окаже лошо, ако позволи на Иран да причини опустошение в района, заяви днес висш саудитски представител, цитиран от Ройтерс.

Иран дестабилизира целия Близък изток чрез действията си в Ирак, Сирия, Ливан и Йемен и ако в споразумението са му направени отстъпки, районът ще стане по-опасен, каза за Ройтерс саудитският източник.

Американският президент Барак Обама подчерта ангажимента на САЩ към сигурността на Израел в телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху, съобщи днес в изявление Белият дом, цитиран от Ройтерс.

Нетаняху е изразил позиацията си против сключеното споразумение по ядрения въпрос между САЩ и световните сили и Иран.

Обама е отбелязъл, че американският министър на отбраната Аштън Картър ще посети Израел идната седмица.

В разговора Нетаняху изрази безпокойството си от споразумението, заяви израелски дипломатически източник, цитиран от Ройтерс.

"Премиерът Нетаняху подчерта, че споразумението крие две основни опасности:
"Ще предостави възможност на Иран да се сдобие с ядрени оръжия до 10-15 години, без значение дали ще спази споразумението или ще го наруши предсрочно", каза източникът.
"Освен това то ще влее милиарди долари в иранската терористична и военна машина, която заплашва Израел и целия свят".

Обама разговаря днес и с лидерите на Германия, Франция и Великобритания за договореностите с Иран, както и за финансовото споразумение между Гърция и европейските кредитори, съобщи още Белият дом.

Според американското президентство лидерите са определили споразумението с Иран като "историческо решение". "Президентът приветства и вчерашното споразумение между Гърция и кредиторите й", се казва в съобщението. "Президентът отбеляза, че то е положителна стъпка, която може да спомогне за връщане към растеж и стабилност на дълга в Гърция, но и че е необходима още работа".

Иранските ядрени амбиции остават сериозна заплаха въпреки сключеното от Техеран споразумение за ограничаване на ядрената му програма, заяви Канада, като обяви, че ще продължи да съди Иран по действията, а не по думите му, предаде още Ройтерс.

"Иран продължава да е значителна заплаха за международния мир и сигурност поради ядрените амбиции на режима, продължаващата му подкрепа за тероризма, нееднократните призиви за унищожаване на Израел, както и незачитането му на основни човешки права", заяви канадският външен министър Робърт Никълсън. "Ще проучим по-подробно това споразумение преди каквито и да било действия от канадска страна".