Девет от жертвите на атентата в Истанбул са германски граждани.

Групата туристи е била на екскурзия, организира от един от големите туроператори. Няколко часа след атентата германското правителство все още се въздържаше от официални изявления, но външното министерство предупреди германците да се въздържат от пътувания до Турция или ако са там - от места, където се събират много хора.

В Истанбул турският премиер Ахмет Давутоглу е информирал канцлера Ангела Меркел за трагедията.

Специален кризисен щаб е създаден в рамките на германското външно министерство. Той ще съдейства на пострадалите да се приберат у дома, както и на близките на загиналите.

„В тези трудни мигове моите мисли са със семействата на загиналите и пострадалите. Ще направим всичко по силите си, за да организираме бързо помощ за тях в Турция”, заяви Меркел.

Германските власти предупредиха в спешно съобщение намиращите се в момента германци в Истанбул да избягват места, където има струпване на повече хора.

На днешното си заседание правосъдният и вътрешният министър обединиха позиции за по-бързо екстрадиране от страната на мигранти с криминални прояви и на по-строги наказания при сексуално посегателство.

„Вбъдеще, сериозна причина за депортиране ще бъде криминалното минало на лицето. Ако има ефективна присъда, независимо от размера й, човекът ще бъде депортиран. Това ще важи и за младежи и подрастващи. Говорим за хора, които са осъждани за срок от поне 1 година”, заяви Томас Де Мезиер, вътрешен министър на Германия.

Предвижда се и подкрепление на структурите на полицията.

Нападенията в новогодишната нощ в Кьолн допълнително мобилизираха крайно десните в страната, които не одобряват приемането на бежанци.

Неспокойна бе нощта в Лайпциг. Привърженици на Пегида се събраха на протест. Хиляди граждани на града излязоха и на контрапротест- мирно бдение със свещи в защита на толерантността и срещу надигащия се национализъм.

Най-горещата точка бе кварталът Коневиц, където вилняха над 200 хулигани. Пиратки, изгорени автомобили, изпочупени витрини на магазини и заведения са последиците от марша им.

На гарата в Дюселдорф преди минути пристигнаха два нови влака с около 300 бежанци от австрийско-германската граница. Те ще бъда разпределени в различни центрове в Северен Рейн, Вестфалия.