Германия е преустановила връщането на сирийски кандидати за убежище в страните, в които са влезли в Европейския съюз, предаде Франс прес, като се позова на изявление в Туитър на Федералната служба за имиграцията и бежанците.

По този начин германското правителство на практика е замразило прилагането на регламента от Дъблин. Според него мигрантите могат да кандидатстват за убежище само в първата държава от съюза, в която са влезли, и могат да бъдат депортирани, ако опитат да подадат молба за такъв статут в друга членка.

Германските власти вече са отбелязвали, че Дъблинската система не работи, а сега са наредили на служителите си да обработват молбите на сирийците, дори и да са преминали през други страни от ЕС.

Европейската комисия приветства решението на Германия.

"Ние приветстваме този акт на европейска солидарност. За Еврокомисията това е признаване на факта, че не можем да оставим страните членки на външните граници (на ЕС), да се оправят сами с големия брой кандидати за убежище, търсещи подслон в Европа", каза говорителката на ЕК Наташа Берто.

В понеделник вечер след извънредни разговори за кризата с миграцията германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд призоваха за преразглеждане на системата на ЕС за предоставяне на убежище.

"Германия и Франция очакват всички държави членки да прилагат напълно правото за убежище", заяви Меркел след срещата си с френския президент. "Трябва да прилагаме единна система за предоставяне на убежище", каза от своя страна Оланд.

И двамата държавни ръководители призоваха мигрантите да бъдат разпределяни равномерно между държавите членки от ЕС.

Меркел и Оланд призоваха още да се състави единен списък на ЕС със "сигурни страни", за да се отделят истинските бежанци от икономическите мигранти. Двамата апелираха и до края на годината да се създадат нови регистрационни центрове на ЕС, планирани за Италия и Гърция, където повечето мигранти пристигат, след като са прекосили Средиземно море.