Германия отказва всички заявки към нейни предприятия от отбранителната промишленост за доставка на въоръжение на Саудитска Арабия. Решението за това е взето в сряда на правителствено заседание, в което участвали канцлерът Ангела Меркел и осем министри, съобщи днес германският вестник „Билд ам зонтаг”.

В материала се отбелязва, че причината за решението е нестабилната обстановка в Близкия изток. Берлин се опасява, че германското въоръжение може накрая да попадне в ръцете на терористи в региона.

Германското правителство не коментира информацията.

„Билд ам зонтаг” посочва също, че през 2013 г. федералната република е одобрила доставка на въоръжение за Саудитска Арабия на стойност 360 милиона евро. Преди това се появи информация, че Рияд е готов да закупи от Берлин пет подводници за 2,5 милиарда евро.

Германия е на трето място в света по доставки на въоръжение след САЩ и Русия. Кабинетът на Меркел неведнъж бе подлаган на сериозна критика заради доставки в региона, където систематично се нарушават човешки права.

Според последните проучвания 78 процента от гражданите на страната не подкрепят продажбата на въоръжение на Саудитска Арабия, пише германският вестник.