Берлин удовлетвори желанието на Анкара да бъде проверено, дали сатирикът Ян Бьомерман е нарушил закона и дали е обидил турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Новината съобщи канцлерът Ангела Меркел.

Позицията на германското правителство е в отговор на вербалната нота от Анкара и жалбата за обида от Ердоган в германската прокуратура.

Сега правителството оставя на прокуратура и съда да се произнесе, каза Меркел.

Германското законодателство разрешава да бъде открита наказателна процедура при обида на чужд държавен глава, като наказанието е затвор от три месеца до пет години.

Меркел се закани до края на управленския ѝ период този член от Наказателния кодекс да бъде отменен.

Скандалът започна на 17 март т.г., когато сатиричното предаване „Екстра 3” на обществената телевизия Ен Де Ер излъчи музикален видеоклип, осмиващ политиката на Ердоган, действията му срещу журналисти и ограничаването на свободата на медиите в страната. Заради песента турското външно министерство привиква германския посланик в Анкара. По информации на германските медии на срещата е изискано да бъде спряно излъчването на видеоклипа.

Впоследствие, в комедийното си шоу „Цет Де Еф Нео Роял“, водещият Ян Бьомерман поясни на турския президент законите в Германия и в Европа за свободата на медиите и изкуството, както и разликата между сатира и „обидна критика“.

За „обидна критика“ той даде пример със стихотворение, посветено на Ердоган, като преди това подчерта: „Това, което следва, не трябва да се прави!“

Снимка: EPA

Стихотворението беше пълно с нецензурни думи и сравнения със сексуален привкус като „този, който най-много обича ** **** кози и да потиска малцинствата“ или „президент с малък *****”.

Анкара веднага настоя за търсене на наказателна отговорност на сатирика.

Президентът Ердоган подаде отделно и жалба срещу Бьомерман в германската прокуратура.

Същевременно в сайта на Цет Де Еф беше качен съкратен вариант на предаването – без стихотворението, което предизвика бурна обществена реакция и съмнения за политическа намеса.

Така Меркел се оказа в неизгодна патова ситуация – да застане на страната на Анкара или на свободата на словото.

„Германското правителство ще продължи да напомня на Турция за върховенството на закона, за разделението на властите и плурализма. Ние подкрепяме свободата на словото и независимостта на съдебната система и вярваме, че те трябва да бъдат гарантирани при нашите партньори, както в Европа, така и в останалите демократични държави“, каза Меркел.

Коалиционният партньор, социалдемократите, критикуват позицията на властта, а журналисти я обявиха за абсурдна.