Германските власти разследват ислямистка връзка зад вчерашното нападение срещу автобуса на германския футболен отбор „Борусия” (Дортмунд), предаде ДПА.

До мястото на вчерашните три експлозии беше намерена бележка, в която се поема отговорност за нападението. По информации на германските медии е нея се съдържа и обръщение към Аллах. Посочва се и връзка между атентата на коледния базар в Берлин, както и използването на германските разузнавателни самолети „Торнадо” в Сирия.

Вчера една от полицейските версии, обявени от местни медии, беше свързана с неонацистка фенска фракция на клуба.

По разследването на трите експлозии вече работи германската федерална прокуратура, съобщи в. „Велт”.

Главната прокуратура разследва особено тежки престъпления с голям обществен отзвук, вкл. делата, свързани с тероризъм и екстремизъм.

Това е четвъртият атентат с ислямиски подбуди в Германия за последната година.  

През юли мъж с мигрантски произход нападна пътници във влак във Вюрцбург. Седмица по-късно бежанец, на когото бе отказано убежище, се взриви по време на летен фестивал в Ансбах. Най-кървав бе атентатът на коледния базар в Берлин на 19 декември, при който загинаха 12 души, а 55 бяха ранени. Извършителят – тунезиец, е бил част от терористична клетка. Отговорност за атентата тогава пое „Ислямска държава”.

Заради инцидента първият мач от четвъртфиналите на Шампионската лига между „Борусия” и „Монако” беше отложен и ще се играе при засилени мерки за сигурност тази вечер.

Мачът ще бъде излъчен по bTV Action.

Началният час на студиото е 19 ч.