Германия поиска Русия да оказва конструктивно сътрудничество и да помага за успокояване на напреженията в Европа.

Това стана на среща на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер с руския му колега Сергей Лавров преди започващата днес годишна среща на министрите на външните работи на страните от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Хамбург, предаде ДПА.

Канцеларията на германския външен министър определи разговорите като „сериозни“.

Щайнмайер е призовал още за незабавно хуманитарно примирие в Сирия и е приканил Лавров да работи за политическо решение на конфликта.

Близо 50 външни министри ще участват в двудневната годишна среща на ОССЕ в Хамбург. Очаква се основни теми на обсъждане да са Сирия и Украйна.

Преди срещата си с Щайнмайер Лавров разговаря с държавния секретар на САЩ Джон Кери, с когото обсъди положението в Сирия. Кери и Лавров са обсъдили резултатите на водените многостранни консултации за постигане на прекратяване на огъня в Алепо и доставяне на хуманитарна помощ в този сирийски град „за десетки хиляди цивилни сирийци, които отчаяно се нуждаят от нея“, съобщи без повече подробности говорителят на Държавния департамент Джон Кърби, цитиран от ТАСС.