Германските авиокомпании ще отменят от 1 юни правилото двама души да са в пилотската кабина на самолетите по всяко време. То бе въведено след катастрофата на самолет на „Джърмануингс” (Germanwings) през март 2015 г., предаде Ройтерс.

Следователи смятат, че самолетът е бил разбит умишлено от втория пилот Андреас Лубиц, който се заключил в пилотската кабина, след като първият пилот отишъл до тоалетната, и после врязал машината в планински склон в Южна Франция. Всички 150 души на борда, 144 пътници и 6 членове на екипажа, загинаха. 

След катастрофата Европейската агенция за авиационна безопасност въведе правилото да има по двама членове на екипажа в пилотската кабина по всяко време. Това означава, че ако единият от пилотите иска да излезе от кабината, то член на екипажа трябва да влезе вътре.

Миналата година обаче европейската агенция смекчи изискването и каза, че авиокомпаниите трябва сами да правят оценка на риска.

Германската авиационна асоциация стигна до извода, че присъствието на двама души в пилотската кабина не увеличава сигурността на полетите, а по-скоро би предизвикало други рискове заради това, че вратата на кабината остава по-дълго време отворена, за да може членове на екипажа да влизат или излизат оттам.

Аргументът е, че вероятността съответният самолет да бъде похитен е по-голяма от онази да бъде разбит умишлено от някой от пилотите. Асоциацията е преброила 1000 случаи на отвличане на самолети и само четири на самоубийство на пилот чрез разбиване на управлявания от него летателен апарат.