Германия обмисля да участва с 1200 военни в операция срещу "Ислямска държава" (ИД). Периметърът им на действие ще е Средиземно море, Персийския залив и Червено море.

Списание "Шпигел" е получило достъп до плана, изготвен от военния и външния министър. Подробностите от Берлин разказва Кристина Баксанова.

Военната операция на Германия срещу ИД се очаква да струва 134 млн. евро.

Мисията трябва да започне и завърши през 2016 г. Основание за нея е "правото на колективна самоотбрана ", разрешено от хартата на ООН.

Планът за операцията се очаква да бъде обсъден от федералното правителство във вторник. Тази седмица се очаква и решение на германския парламент относно участието на Федералната република в борбата срещу ИД.

Според документа, до който "Шпигел" е получил достъп, военната намеса ще бъде не само в подкрепа на Франция, но и на коалицията, водена от САЩ и Ирак. Освен това ще бъде координирана и с Русия.

Планът идва дни след като Германия обеща подкрепа на Франция в борбата ѝ срещу "Ислямска държава".

Междувременно германците отхвърлиха на референдум провеждането на Олимпийсите игри през 2024 в Хамбург. Малко над 51% от жителите на града са гласували с "не". Според анализаторите съществено влияние за този резултат имат бежанската криза, атентатите в Париж, отменената футболна среща в Хановер, както и различните спортни скандали през тази година.

 

 

Германските политици пък вече говорят за нов старт на германската политика към бежанците. Все повече обществото поставя въпроси, свързани с интеграцията им, осигуряването на работа и дори на места в детските градини.

На този фон през последните 24 часа имаше два сериозни инцидента в центрове за бежанци в Берлин – в "Темпелхоф" и Шпандау.

Тази година в германската столица са приети общо 58 000 бежанци.