Германия мести военните си от базата „Инджирлик”
Поради вътрешни причини Турция не осигурява достъп на германски депутати до нея
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    0
Мевлют Чавушоглу (д) и Зигмар Габриел
Снимка: БГНЕС

Германският външен министър Зигмар Габриел заяви, че поради вътрешни причини Турция не може да осигури достъп на германски депутати до военновъздушната база „Инджирлик” в Южна Турция и при това положение Германия ще трябва да премести военните си, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

На съвместна пресконференция в Анкара с турския си колега Мевлют Чавушоглу, че германският парламент ще поиска от правителството да намери друга база за германските военни в „Инджирлик”. 

Той каза още, че процесът на преместването на военните от „Инджирлик” ще започне, и добави, че иска това да се случи, без да се влошават отношенията с Турция. 

Чавушоглу посочи, че германска парламентарна делегация ще може да посети друга база на НАТО в Коня, Централна Турция, но намекна, че засега не е възможно да бъде посетена базата „Инджирлик”. 

Шефът на НАТО е в контакт с Германия и Турция по спора им за „Инджирлик”Йенс Столтенберг заяви, че се стреми да намери решение

В момента е възможно да бъде посетена базата на НАТО в Коня, а не в „Инджирлик”, каза външният министър на Турция. 

Впоследствие Чавушоглу добави, че ако условията се нормализират, „Инджирлик” ще може да бъде посетена от германска делегация. 

Турция забрани наскоро на депутати от Бундестага да посетят 250-те германски военни, разположени във военновъздушната база „Инджирлик” в Южна Турция. Забраната бе въведена отчасти като отговор на решението на Германия да предостави политическо убежище на турски войници, обвинявани от Анкара за участие в опита за преврат през юли 2016 г.

  • 1
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре