Германия предупреди Турция, че възстановяването на смъртното наказание ще доведе до край на разговорите за присъединяване на страната към Европейския съюз, съобщава AFP.

„Въвеждането на смъртно наказание в Турция ще означава край на разговорите за членство в ЕС“, заяви говорителят на германския канцлер Ангела Меркел.

Подобно предупреждение беше отправено и от върховния представител по въпросите на външната политика и политиката на сигурност на ЕС Федерика Могерини. „Нека бъда достатъчно ясна.  Никоя страна не може да стане член на ЕС, ако въведе смъртното наказание“, коментира Могерини.

По думите на официалния говорител на властта в Берлин Щефан Зайберт, страна, в която има смъртно наказание, не може да бъде член на ЕС. Следователно, въвеждането на смъртното наказание в Турция ще означава край на преговорите по присъединяване“, посочи той.

След опита за преврат в нощта на петък срещу събота турския президент Реджеп Ердоган заяви, че властите в страната ще обмислят връщането на смъртното наказание.