Нов договор за контрол на въоръженията инициира Германия на неформалната среща на външните министри от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Сигурността в Европа е заплашена, а доверието в Русия е загубено - с тези думи германският  външен минстър Франк-Валтер Щайнмайер постави началото на форума.

Германия иска да даде нов старт на контрол на въоръжаването. Във фокус бяха сигурността в Европа, кризата в Украйна и т. нар."замразени” конфликти в Грузия, Приднестровието, Нагорни Карабах.

Има сфери, за които към момента не говорим, но това крие рискове. Оръжията и рискът да навлезем в нова оръжейна надпревара са един от проблемите. Много други колеги също са на мнение, че това е най-спешният за решаване въпрос, каза Щайнмайер.

България е зад идеята. На срещата отсъстваха основни фигури, необходими за постигането на диалог -  външните министри на САЩ, Русия и Турция.

„България е в интензивен диалог с тези държави и ние се опитваме да дадем своя принос по мирен начин и през дипломация, което за момента се оказва трудно”, коментира българският външен министър Даниел Митов.

Темата е поставена на масата за обсъжданe. Дали ще се стигне до нов договор, ще стане ясно през декемри на официалната среща на организацията в Хамбург.